Skip to content

Per començar una mica d’història: aquesta festivitat és una de les festivitats més importants del món celta, celebrada entorn els últims dies d’abril o primers de maig (actualment en consens ens diu que ho celebrem la nit del 30 d’abril a l’1 de maig). Aquesta marcava l’inici de l’estació càlida, és a dir de l’estiu. L’altra gran festivitat del món celta era el Samhain que marcava el final de l’estació càlida i l’inici de l’hivern. Al món celta se celebrava amb fogueres entre les quals es feia passar al bestiar per augmentar la seva fertilitat i assegurar la subsistència del poble. També se celebraven matrimonis i es demanava fertilitat als Déus per tenir molts fills que asseguressin el futur del clan.

Al món antic on la vida girava entorn de les necessitats i cicles de la producció agrària i ramadera aquesta data marcaria l’inici de la transhumància dels ramats des de les pastures d’hivern cap a les pastures d’estiu. Al mateix temps al món mediterrani els cereals de secà com el blat o l’ordi comencen a granar, si ens passegem per les nostres comarques lleidatanes, veurem com els camps són plens d’espigues verdes.

Aquesta festivitat tenia una gran importància a l’antiguitat perquè formava part del culte a la fertilitat el qual servia per assegurar la subsistència de les poblacions. Encara que en l’actualitat la vida en les grans ciutats ens desconnecta d’aquesta realitat. De fet durant tot l’any trobem als supermercats qualsevol producte independentment de la temporada. No obstant en realitat depenem dels cicles agraris tant ara com a l’antiguitat. I per això considerem que els hem d’honorar i seguir per ser un amb els Déus de la Natura.

Per a nosaltres el Gran Pare un jove i viril caçador s’enamora de la Gran Mare i s’uneixen. Donant pas al període de màxima fertilitat de la Natura al llarg de l’any. Veiem com ja es comencen a veure els primers fruits, encara que molt verds i que el camp està ple de flors i de verdor. És una data per celebrar l’amistat, l’amor i la fertilitat, per realitzar unions de mans i també celebrar l’amor amb un mateix.